Økonomisk kriminalitet i metaverset

Hvordan metaverset vil se ut i fremtiden, hvordan det vil bli tatt i bruk, og hvordan samfunnet vil videreutvikles gjenstår å bli definert.

Denne artikkelen er ikke ment til å gi et bilde av hvordan kriminalitet ser ut i metaverset i dag men heller til å identifisere trusselen og mulige risikoer for utnyttelse av metaverset til å begå økonomisk kriminalitet slik at vi kan ha bedre forståelse for fenomenene og være forberedt og oppdatert.

Hva er metaverse?

Metaverse kan være vanskelig å definere fordi det ikke er noe håndgripelig enhet, men heller et konsept av et digitalt sted eller virtuell plass hvor man bruker en avatar for å representere sin identitet. Utover det er det bare kreativitet som begrenser hva man skal bruke Metaverset for, og hvordan det skal se ut. Den siste utviklingen vi har sett med metaverset, og som er særlig interessant fra et økonomisk perspektiv, er basert på bokkjede-teknologi. Vi snakker om metavers web3.0 fordi det er desentralisert. Det betyr at eierskapet til det digitale sted er flyttet over til brukerne som selv bestemmer hva de skal gjøre med stedet.

For å bedre illustrere metaverset har jeg laget min egen profil på Decentraland, en av de største aktørene på metaverse i forhold til omsetningsvolum: circa 150.000.000USD transaksjonsvolum de siste 24 timer i skrivende stund. Decentraland har sin egen kryptovaluta: MANA som jeg kan bruke il å kjøpe klær til avataren min, eller for å kjøpe digitale tomter.

Man kan opprette en konto på Decentraland ved å bruke ulike typer lommebok «nøkler».

Jeg velger MetaMask fordi det er en populær lommebok som kan samhandle med Ethereum-blokkjeden som brukes av flere desentraliserte applikasjoner. Det er enkelt å opprette konto, og man trenger selvsagt ikke å legitimere seg. Gjennom MetMask kan jeg nå koble meg til Decentraland og begynne å utforske.  

Metaverse åpner mulighet for at eiendeler kan kjøpes, overføres og videreselges gjennom NFT teknologien. Det er også stort potensiale for en parallell økonomi. Frem til nå har vi sett salg av eiendommer for flere millioner, og det har blitt arrangert fashion weeks hvor digitale plagg som ble presentert kunne kjøpes i den virkelige verden.

Kanskje skal vi bruke metaverset for netthandel fremover? Kanskje skal vi besøke banken i en digital filial for å betale fakturaer? Eller kanskje kan vi bestille bord på vår favorittrestaurant i metavers eller få levert maten på døren? Det er også mulig å sette opp områder hvor tilgang kan begrenses til personer som har kjøpt en bestemt NFT. Det kan også tenkes at offentlige tjenester blir levert via metaverset, som for eksempel å sende skattemelding eller levere en anmeldelse til politiet. 

Alle disse eksempler viser tydelig at det er potensiale for en økonomisk verden som kan leve parallelt til virkeligheten. Dette økosystemet vil også kunne benyttes som ledd i hvitvasking og utnyttes til økonomisk kriminalitet. 

Hvordan kan jeg hvitvaske penger i metaverset?

Jeg kan for eksempel bruke midler som stammer fra straffbare forhold i form av kryptovaluta for å kjøpe tomt i Decentraland. Etter videresalg av tomten velger jeg å overføre midlene til min vanlige bankkonto. Ved spørsmål fra banken kan jeg forklare at jeg har tjent penger på salg av tomt i metaverset. 

Jeg kan også produsere ulike digitale eiendeler. Ved å opprette ulike avatarer har jeg mulighet til å selge eiendelene til meg selv. Ulovlige midler flyttes fra en avatar til en annen. Ved utbetaling til min vanlige bankkonto kan jeg forklare at jeg tjener penger på å selge digitale plagg til avatarer.  

Økonomisk kriminalitet

Det er selvfølgelig ikke bare hvitvasking som er en risiko i metaverset. Det har allerede vært flere eksempler på ulike type svindel på området. Her vil vi finne de samme type svindel som vi er kjent med fra før: investeringssvindel, hvor man er lurt til å investere i verdiløse kryptoeiendeler, eller for eksempel phishing angrep hvor kriminelle prøver å få tilgang til din digitale wallet ved å be deg logge deg på falske nettsider. 

Metavers vil også kunne brukes for ulovlig handel. Man kan opprette et sted hvor kriminelle vil kunne treffe potensielle kjøpere for salg av ulovlige varer, som for eksempel narkotika, våpen eller overgrepsmateriell. Metaverse vil gi nye muligheter til å nå kjøpere som ikke er komfortable med å bruke darknett løsninger.

Terrorfinansiering

Sosialisering og organisering av arrangement for å promotere donasjoner er også veldig lett tilgjengelig i metaverset slik du kan se i bildet over; hvor Vegavatar besøker et arrangement som har som formål å samle inn penger. Siste TeSat rapport fra Europol nevner at IS er i økende grad interessert i desentraliserte teknologier og at høyreekstreme grupper finansierer seg med salg av konsert billett, t-skjorter, medlemskap avgifter, crowfunding kampanje som de promotere med videoer. Alt dette er mulig å få til i metaverset.

Regulering

Det er for tiden ingen regulering som setter krav om kundetiltak for opprettelse av en konto i metaverset eller for å handle på de ulike plattformer som tilbyr kjøp og salg av NFTer. Det er imidlertid indikasjoner på at politikerne er interessert i å få på plass mer kontroll da noen parlament medlemmer i EU har kommet med forslag om å inkludere plattformer for NFT-handel som rapporteringspliktige etter hvitvaskingsloven.

Vega+

Vil du lære mer?

Som Vega+ abonnent har du tilgang til risikorapport, infografikk og indikatormateriale. Vega+ gir også medlemmene tilgang til oppdaterte nyheter på området og et omfattende ressurssenter med kurs og læring, case-studier, maler og mye mer.

Metaverse risikorapport eksempel

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr