Nederland: Ferieparker brukes til hvitvasking av penger i storskala

Kanskje har du planer om å reise til Nederland i sommer? Da kommer du kanskje til å overnatte i en feriepark som brukes som frontselskap av kriminelle nettverk for hvitvasking, viser en ny rapport.

Informasjon om hvitvasking i storskala i turistsektoren fremgår av en konfidensiell rapport fra Regional Information and Expertise Centre (RIEC) Øst-Nederland som avisen Telegraaf har fått tilgang til.

Bekymringsmeldinger om mistenkelige investeringer i ferieparkene var utgangspunktet for granskningen av RIEC. Ferieparker sies å være et relativt enkelt middel for kriminelle å hvitvaske penger på.

Rapporten presenterer hvordan kriminelle hvitvasker penger ved å kjøpe fritidsboliger, og til og med kjøp av hele ferieparker, for så å pusse opp og selge dem videre som et ledd i en hvitvaskingsoperasjon. Alternativt brukes parkene som et investeringsobjekt når det er mulighet for avkastning og videre profitt. Det rapporteres at kriminelle gjenger også bruker også parkene til ulovlig prostitusjon, produksjon av narkotika og lagring av ulovlige varer.

Kjøp og salg av hytter og bobiler skjer utenfor myndighetenes kontroll fordi transaksjonene ikke krever samme registrering og rapporteringsmekanisme som er tilfelle for vanlig eiendom og tomt. Oppgjøret skjer vanligvis med kontanter.

Lokale myndigheter kritiseres for at de har latt dette pågå over lang tid. Manglende kunnskap, vilje og kapasitet har gjort at kriminelle har kunne etablere seg i bransjen og infiltrere turisme næringslivet. Dessuten så de lokale myndighetene kun på fordelene for det lokale næringslivet, som økt turisme.

En lokal ordfører, Ahmed Marcouch, sier til Telegraaf at det er et landsdekkende problem. Han peker videre på at situasjonen med hvitvasking er vanskelig å bevise, «Selv om du ser det, så kan du ikke alltid gjøre noe med det». Han ønsker derfor en nasjonal tilnærming for å ta tak i problemet.

Rapporten fremhever også at hvitvasking av penger har pågått så lenge at det er vanskelig å finne til den opprinnelige ulovlige aktiviteten som har skapt den sorte profitten.

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr