Swiss Secrets: Credit Suisse-lekkasjen er ute

Banksekretesse, offshore-jurisdiksjoner, skatteparadiser – verktøy for å hemmeligholde informasjon om reelle rettighetshavere bak store formuer og selskaper. Det er av stor interesse for hele verdens befolkning at det settes fokus på hvordan kriminelle utnytter – og aktivt shopper etter land som tilrettelegger for hemmelighold og beskyttelse. I dag rapporteres det at over 18 000 lekkede dokumenter viser at kriminelle i lengre tid har vært kunder i den sveitsiske banken Credit Suisse.

Det er vel kjent at Sveits i mange år har hatt status som et av verdens mest kjente skatteparadiser. Og med god grunn. I mange tiår har landet aktivt lagt opp til streng banksekretesse. I 2018 snudde det imidlertid, ved at sveitsiske myndigheter nå krevde at bankene delte informasjon med andre lands myndigheter under et globalt utvekslingssamarbeid for å forhindre blant annet skatteunndragelse. Deltakelse i et internasjonalt program for utveksling av opplysninger var en milepæl – men likevel ikke nok til å frata Sveits status som en banksekretesse-nasjon.

For det første er mange u-land ekskludert fra det internasjonale samarbeidet, noe som opprettholder muligheten for korrupte politikere og kriminelle med base i slike land å fortsette å benytte sveitsiske banker for å skjule midler. Det er har store konsekvenser for land som trenger at verden tilrettelegger for større likhet og rettferdighet.

For det andre lever Sveits’ banksekretesse-lovgivning i beste velgående. De som gir opplysninger i strid med loven risikerer opp til 5 år i fengsel.

I korte trekk avslører lekkasjen:

  • Mistenkelige konti med over 8 milliarder dollar.
  • Konti tilhørende en spionsjef fra Yemen anklaget for tortur.
  • Konti tilhørende flere korrupte politikere, blant annet fra Venezuela og Azerbadjan.
  • Konti tilhørende en egyptisk etterretningssjef som blant annet har begått tortur.
  • Konti tilhørende en italiener anklaget for å ha hvitvasket midler for organisert kriminalitet.

Flere tidligere og nåværende ansatte har uttalt at kulturen i banken, og tonen fra toppen har lagt til rette for å ta mer risk for å sikre profitt. Dette er tilsvarende fenomen som EBA har fremhevet i sin nylige rapport om ansvarsområdet til Hvitvaskingsansvarlige. Ansatte fra Credit Suisse har sagt at det er to ulike løp for henholdsvis rike kunder og ultra-rike kunder. Gjennomføring av kundetiltak for kunder og konti som ligger på for eksempel 10 millioner dollar er svært grundig. Men når det kommer til kunder og konti med høyere summer blir man oppmuntret til å skalere ned på kontrollene, og se “den andre vei”.

Link til Suisse Secrets

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr