Vega Geo – Desember 2021 – Storbritannia

Hver måned fokuserer vi på et nytt land og legger ut en landsanalyse og vurdering sett fra et hvitvasking- og terrorfinansieringsperspektiv.

Denne måneden ser vi på Storbritannia, som av mange anses som et hvitlistet land i forhold til hvitvaskings- og terrorfinansieringsrisiko.

Men er det egentlig så lav risiko som vi liker å tro?

Storbritannia er et globalt finanssenter med et åpent forretningsmiljø (f.eks. enkelhet rundt selskapsetablering), noe som gjør at landet er særlig sårbart for økonomisk kriminalitet. Til tross for et solid rammeverk for bekjempelse av hvitvasking og terrorfinansiering har Storbritannia vist seg å være et globalt knutepunkt for hvitvasking (se f.eks. FinCen leaks eller Pandora Papers). Storbritannia regnes for å være fødelandet for banksekretesse, og scorer dårlig på transparens og skatteforhold på de ulike indeksene som omhandler vurdering av hemmelighold og skattetransparens.

I tillegg er terrortrusselen på et alvorlig nivå i landet og byr på store utfordringer både i forhold til islamistiske og høyreekstreme terrortrusler, så vel som terrortrusler knyttet til Nord-Irland.

Det blir spennende å følge med utviklingen til Storbritannia i de neste årene da man skal ikke se bort fra at Brexits utfordringer leder landet til å velge å kutte ned på finansreguleringer, herunder antihvitvask, for å beholde konkurranseevne.

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr