#prayforparis: Rettssaken mot Bataclan-terroristene starter

Nå i september 2021, seks år etter terrorangrepet på Bataclan i Paris, starter rettssaken mot Salah Abdeslam og 19 andre som er mistenkt for å ha vært involvert i angrepene 13. november 2015. Dette er noe tusenvis av pårørende har ventet på. Denne dagen ble 130 mennesker drept og 351 skadet av islamistiske ekstremister – jihadister. IS har påtatt seg ansvaret for angrepet hvor en serie av skytinger og selvmordsangrep ble utført i konsertsalen Bataclan og i rundt om i Paris. Salah Abdeslam er den eneste overlevende.

Jihadister som planlegger terrorangrep er opptatt av operasjonell trygghet i planleggingsfasen. De bruker krypterte kommunikasjonskanaler og finansielle tjenester som gir anonymitet.

Budsjett for terrorangrepene

For å forstå terrorfinansiering i en bredere sammenheng bør man også forstå hvordan hele det finansielle aspektet ved terrorplanlegging ser ut, og hvilke behov terroristene hadde i denne fasen.

Terrorcellen ble satt sammen i Syria av IS selv. De ble så sendt tilbake til Europa for å ta seg av det operative. Gruppen fikk ressurser, og logistisk og økonomisk støtte fra IS. Noen av medlemmene i kommandoen fikk for eksempel syriske pass for å sikre at de kunne reise inn i Europa som innvandrere, selv om de egentlig hadde fransk statsborgerskap.

En rapport fra det franske senteret for analyse av terrorisme (CAT) anslår at novemberangrepet kostet til sammen 82 000 €, og kan fordeles i fem kostnadskategorier: 1) kjøp av våpen, 2) Opphold, 3) Bil og transport, 4) kommunikasjon, og 5) fremskaffelse av falske legitimasjonspapirer.

Våpen Det ble brukt 16.000€ til å kjøpe seks AK-47 maskingevær og for å lage eksplosiver til bruk under jakke i selvmordsangrep.
Opphold Det ble leid minst åtte boliger for rundt 20.000€. Fem ble brukt som logistikkbaser, hvor sprengstoffet sannsynligvis ble produsert, og til å koordinere terroristene den fatale kvelden 13. November. Andre boliger var brukt til overnatting og som gjemmesteder.
Bil og transport De fleste involverte i kommandoen ble sendt fra Syria til Frankrike og måtte betale for reisen. Det anslås at dette kostet rundt 2.000€ per person, og til sammen 27.000€ for transport av hele gruppen som skulle delta i operasjonen.
Til sammen ble det leid 11 biler for 11.000€. Tre biler ble brukt direkte til å gjennomføre angrepet mens de andre bilene ble brukt til å hente personer og kjøre mellom Paris og Bruxelle hvor en del av planleggingen fant sted.  
Kommunikasjon Det ble brukt ca. 3.000 € på å kjøpe telefon og forhåndsbetalt SIM som sikrer anonymitet og trygg kommunikasjon mellom terroristene.  
Legitimasjonspapirer Det kostet 5.000€ for å skaffe falske legitimasjonspapirer som ble brukt for å leie bil og bolig under falske identiteter.

Finansiering

Gjerningspersonene i novemberangrepene kunne – som medlemmer av IS – dra nytte av økonomisk støtte fra dem. De fikk kontanter når de reiste fra Syria (både EURO-sedler og US dollar). IS sendte også penger gjennom betalingsforetak som for eksempel Western Union.

IS brukte også sitt europeiske nettverk for å tilgjengeliggjøre midler for novembergruppen. De ble for eksempel gitt 3000 pund i kontanter fra en person i Storbritannia. Disse midlene hadde denne personen samlet inn fra sympatisører.

I tillegg til bruk av kontanter og betalingsformidling benyttet terroristene også forhåndsbetalte bankkort, som på dette tidspunktet tillot anonyme transaksjoner opptil 2500 EURO. Anonymitet var garantert på alle bruksnivåer – fra kjøp til påfylling – noe som har gjort slike betalingskort attraktive for kriminelle. Salah Adbeslam brukte forhåndsbetalte kort registrert under et falskt navn for å leie bil og bolig til terrorangrepene. Frankrike har på denne bakgrunn innført regler som pålegger legitimasjonskontroll for alle kort som kan fylles med 150 EURO eller mer per måned.

Indikatorer 13 November angrepet
– Utstrakt bruk av kontanter
– Bruk av betalingsformidling
– Midler sendt fra høyrisikoland
– Bruk av forhåndsbetalt bankkort

Charlie Hebdo angrepet

I CAT-rapporten kommer det frem at Charlie Hebdo angrepet i januar 2015 kostet 26.000€. Gjerningsmennene i januarangrepet var ikke “formelt” medlemmer av IS og hadde ikke samme mulighet til økonomisk støtte fra terrorgruppen som novembergruppen. Charlie Hebdo jihadistene brukte hovedsakelig selvfinansierte midler, både med legale og illegale opphav.

To måneder før angrepet tømte en av terroristene bankkontoen sin. 20 000 EURO ble tatt ut i kontanter ved hjelp av minibank på kort tid. I tillegg svindlet det banker og kredittforetak. De tok opp to billån ved bruk av forfalske dokumentasjon. Bilene ble videresolgt for en pris som var rundt 50 % billigere, hvor kjøper betalte med kontanter. Her var det noen finansinstitusjoner som gjorde bedre KYC-undersøkelser enn andre, fordi 3 av seks lånesøknader ble avvist.

Indikatorer fra Charlie Hebdo finansiering

– Plutselig tømming av kontoen
– Hyppig kontantuttak på veldig kort tid
– Salg av bil langt under markedspris
– Salg av bil kort tid etter anskaffelse
– Forfalsket dokumentasjon i forbindelse med lån

Kilde: http://cat-int.org/index.php/2016/10/17/le-financement-des-attentats-de-paris-janvier-et-novembre-2015/

Legg igjen en kommentar

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr